Paleis van Versailles

Het Paleis van Versailles, op z’n Frans het Château de Versailles, werd in 1624 gebouwd voor koning Lodewijk XIII. Zijn zoon, Lodewijk XIV, zorgde voor een behoorlijke uitbreiding tot een bouwwerk van 800 hectare. Naast het bouwwerk zelf wordt het paleis Versailles omgeven door de prachtige tuinen van Versailles, tal van stallen, een reusachtig tuinhuis en een klein dorpje van de koningin (“Le Hameau de la Reine”).

Bekende werken in het Paleis van Versailles

Paleis Versailles, ook wel Kasteel van Versailles genoemd, staat voornamelijk bekend vanwege haar prachtige zalen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Spiegelzaal van het Versailles paleis, de koninklijke vertrekken van Lodewijk de 14e, de vertrekken van Madame du Barry, enzovoorts. In het interieur vind je tal van pronkstukken, zoals de bekende commodes van André-Charles Boulle, de secretaire van Lodewijk XV welke door Jean-Francois Oeben ontworpen werd, enzovoorts.

Ligging van het Paleis van Versailles

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, is het Paleis van Versailles buiten de stad gelegen. Je vindt het kasteel in het plaatsje Versailles, wat op zo’n 20 kilometer van Parijs ligt. Mocht je per auto naar het Paleis van Versailles rijden, dan vind je rondom het landgoed verschillende mogelijkheden om te parkeren bij het kasteel van Versailles. Mocht je mindervalide zijn, dan kun je hier gratis parkeren.

Paleis van Versailles per metro bezoeken

Vanuit het centrum van Parijs kun je het kasteel van Versailles eenvoudig met de metro of trein bezoeken. Neem RER-C en stap uit bij Versailles-Château-Rive Gauche, om direct naar binnen te kunnen. Met de trein stap je uit bij Versailles-Chantiers, of bij Versailles-Rive Droite. De treindiensten van Parijs naar Versailles worden aangeboden door SNCF.

Overige belangrijke informatie

Het Paleis van Versailles is ook met een rolstoel goed te bezoeken. Houd er rekening mee dat de paleistuinen onverharde paden bevatten. Om alles te weten te komen over het paleis, kan een Paleis van Versailles audiotour het overwegen waard zijn. Deze tours worden onder meer aangeboden in het Engels, Frans en Duits. Het is niet mogelijk om een audiogids voor het Paleis van Versailles in het Nederlands te volgen. Paleis van Versailles tickets bestel je vooraf eenvoudig online. Zo hoef je niet in de rij te staan!

Paleis van Versailles openingstijden

Het Paleis van Versailles is dagelijks van 9.00 tot 18.30 geopend, behalve op maandag. Maandags is het paleis de hele dag gesloten. Tot een half uur voor sluitingstijd worden er geen nieuwe bezoekers meer toegelaten.