Museum Berlijn

Musea in Berlijn

Met een kleine 3.5 miljoen inwoners is Berlijn de grootste en tevens hoofdstad van Duitsland. De stad werd voor het eerst als hoofdstad aangeduid in de dertiende eeuw, toen nog van Pruisen. Later zou Berlijn dienst doen als hoofdstad van het Duitse Keizerrijk, de Weimarrepubliek en nazi-Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog bleef Berlijn lange tijd een verdeelde stad. Hierbij diende Oost-Berlijn als hoofdstad van de DDR, terwijl West-Berlijn een de facto exclave was van West-Duitsland. Pas in 1990 werden beide delen weer samengevoegd tot het Berlijn, zoals we dat vandaag de dag kennen.

Tegenwoordig wordt Berlijn gezien als een van de grootste culturele, wetenschappelijke en politieke centra van Europa. Op Londen na, is Berlijn de grootste stad van Europa. Je vindt talloze musea in Berlijn, kunsttentoonstellingen, culturele bezienswaardigheden van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, enzovoorts. Zo heeft de stad voor een ieder wat te bieden! Wist je dat Berlijn voor circa 22% uit natuur bestaat? De vele parken bieden je de mogelijkheid om na het bezoeken van een museum in Berlijn kort uit te rusten en alle indrukken op je in te laten werken.

Bezienswaardigheden in Berlijn

Berlijn kent verschillende culturele hoogstandjes. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige Brandenburger Tor, het Rijksdaggebouw en het Alexanderplatz. Ook de restanten van de Berlijnse Muur en de reconstructie van Checkpoint Charlie zijn meer dan de moeite van het bezoeken waard! Om het meeste uit deze bezienswaardigheden te kunnen halen, is het verstandig om een reisgids mee te nemen. In de reisgidsen vind je meer informatie over de verschillende gebeurtenissen, die op deze historische plekken in de stad Berlijn hebben plaatsgevonden. Het laat je op een andere manier naar deze bezienswaardigheden in Berlijn kijken.

Ook kun je veel kennis opdoen in een van de vele musea in Berlijn. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Museuminsel in Berlijn, het Pergamonmuseum, het Neues Museum, het Madame Tussauds Berlin museum, het DDR museum, het Bode museum, het Altes Museum of het Alte Nationalgalerie museum. Dergelijke musea in Berlijn bieden verschillende kunstvormen aan. Zo vind je in Berlijn musea voor jong en oud! Lees snel verder, om te zien welk type kunst je in de verschillende Berlijnse musea vindt.

Museumeiland

Museuminsel in Berlijn wordt ook wel Museumeiland Berlijn genoemd. Op dit museumeiland vind je het Neues museum, het Altes museum, het Bode-Museum, het Pergamon museum en verschillende andere musea. In deze musea ontdek je onder meer een zeer decoratieve kunst uit de tijd van de Grieken en Romeinen, verschillende culturele schatten uit het oude Egypte, Byzantijnse medailles en tal van andere kunstvoorwerpen.

Bekende werken op het Museumeiland

Doordat je op het Museuminsel in Berlijn toegang hebt tot verschillende musea, zijn hier tal van verschillende culturele hoogstandjes te vinden. In het Pergamonmuseum tref je bijvoorbeeld de schatten en sculpturen uit de Archaïsche en Hellenistische periode. Let hierbij in het bijzonder op de Poort van Isjtar, die tot de Zeven Wonderen uit de Oudheid behoort. In het Neues museum vind je de bekende buste van Nefertiti, in combinatie met verschillende kunststukken uit de Egyptische en Nubische culturen. Let bij het Altes museum niet alleen op de kunst die je binnen het museum vindt, maar zeker ook op de prachtige buitenkant van dit gebouw!

Ligging van de Museumeiland

Het Museumeiland Berlijn ligt tussen de Spree en het Spreekanaal, in het centrum van deze historische stad. Naast de reeds beschreven musea uit Berlijn, vind je hier ook een prachtig park en de Berlinere Dom entree. Het kan de moeite waard zijn om deze bezienswaardigheden te bezoeken, na het bekijken van de verschillende musea. Wanneer je het eiland via de brug over de Spree verlaat, vind je aan de linkerzijde direct het DDR museum. Bezoek de Museuminsel wiki pagina, voor een handige Museuminsel kaart.

Welke bus of metro naar Museuminsel Berlijn?

Op het eiland vind je verschillende bushaltes, wat Museuminsel Berlijn eenvoudig te bereiken maakt. Er zijn daarbij ontzettend veel bussen en metro’s, die richting Museuminsel Berlin reizen. Neem buslijnen 100, 200 en N2 naar de Lustgarten. Deze halte is heel centraal gelegen op het eiland, waarvandaan het enkele minuten lopen is naar de verschillende musea. Ook kun je een metro of bus in de richting van de Friedrichstraße of de Hackescher Market nemen, waarvandaan het eveneens enkele minuten lopen is.

Overige belangrijke informatie

Het kan erg druk zijn bij de verschillende musea op Museum Insel in Berlijn, waardoor het verstandig is om vooraf Museuminsel Berlin tickets te kopen. Je doet dit eenvoudig online, waar je een toegangskaart voor alle musea op dit eiland kunt kopen. Niet alleen hoef je ter plekke geen ticket meer te kopen, ook kun je de wachtrij overslaan middels het “skip the line”-principe. De verschillende musea op dit eiland in Berlijn zijn ook met een rolstoel te bezoeken.

Museuminsel Berlijn openingstijden

De verschillende musea op het Museumeiland in Berlijn zijn van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Op de donderdagen zijn deze musea open van 10.00 tot 22.00 uur. De openingstijden van het Altes Museum wijken af. Dit museum is op maandag en woensdag gesloten. Op donderdag, vrijdag en zondag is het museum open van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur. Ook het Alte Nationalgalerie museum is op maandag gesloten.