Prado Museum Madrid

Prado Museum Madrid bezoeken?

Het Prado Museum is een van de grootste en meest bekende musea in Madrid, welke gevestigd is in een oud kasteel! Het museum werd al in 1819 geopend en is nog steeds razend populair, met jaarlijks een kleine 3 miljoen aan bezoekers. In het Prado in Madrid vind je meer dan 1.500 verschillende kunstwerken, die veelal onderdeel zijn geweest van de voormalige Spaanse koninklijke kunstcollectie. Naast de 1.500 schilderijen die aan het publiek worden getoond, beschikt het museum in Madrid over een collectie van in totaal 5.000 tekeningen, 2.000 prenten, 1.000 munten en medailles, 700 beelden en nog eens 2.000 voorwerpen van toegepaste kunst. Er worden regelmatig nieuwe tentoonstellingen aangeboden aan bezoekers.

Bekende werken in het Prado Museum

De overgave van breda velaguezDe overgave van Breda – Velaguez
Tuin der lusten boschTuin der Lusten – Bosch

Wanneer je het Prado Museum bezoekt, zal je al snel merken dat de kunst sterk uiteenlopend is. Het Museo del Prado bevat kunstwerken uit de periode tussen de 12e en 19e eeuw. Bekijk bijvoorbeeld de prachtige schilderijen van Velázguez, die zijn kunst ten tijde van de Gouden Eeuw maakte. Een bekend schilderij van Velázguez is onder meer “De overgave van Breda”, wat tussen 1634 en 1635 werd geschilderd. Ook de kunst van Spanjaard Goya is het bekijken waard! Zijn kunst wordt gekenmerkt door een vaak sombere, psychologisch geladen stijl. Een bekend werk van Goya is “De naakte Maja”, of de “Beschieting op 3 mei 1808 in Madrid”. Beide kunstenaars worden tot de meest vooraanstaande schilders uit hun tijd gezien door Spanjaarden.

De schilderijen zijn niet alleen door Spaanse kunstenaars gemaakt, maar ook door schilders uit andere Europese landen. Zo vind je binnen het Del Prado werken van Westerse schilders als Rembrandt, Bruegel, van Dyck en Rubens. Breng hierbij zeker een bezoek aan het drieluik Tuin der Lusten, wat door Jheronimus Bosch (vaak ook Jeroen Bosch genoemd) werd geschilderd. Deze Jeroen Bosch tentoonstelling in Madrid bevat tal van hallucinerende verwijzingen naar de tijd van het hedonisme. Daarbij wordt vaak gesuggereerd, dat het kunstwerk waarschuwt voor de verleiding van genotzucht.

Ligging van het Prado Museum

Het Prado Museum is aan de centraal gelegen Paseo del Prado gevestigd. Binnen een straal van een kilometer vind je hier ook twee andere bekende musea in Madrid, namelijk: het Reina Sofia museum en Museo Nacional Thyssen-Bornemisza. Buslijnen 10, 14, 27, 34, 37, 45, N9, N10, N11, N12, N13, N14, N15, N17 en N25 stoppen voor de deur van het museum, bij de halte Museo Del Prado. Mocht je buslijn N26 hebben genomen, dan kun je uitstappen bij halte Neptuno. Vanaf deze bushalte is het ongeveer vijf tot tien minuten lopen naar de ingang van het Prado Museum. Ga bij de rotonde naast de bushalte rechtsaf en volg de Paseo del Prado.

Achter het Prado Museum is de Botanische tuin van Madrid, het Real Jardin Botanico, gelegen. Hier kun je heerlijk tot rust komen na een bezoek aan het museum! Dit is tevens een zeer geschikte plek om te picknicken.

Overige belangrijke informatie

Je kunt het Prado Museum in Madrid dagelijks bezoeken van 10 uur ’s ochtends tot 20 uur ’s avonds. Op zondag sluit het museum een uur eerder, om 19 uur. Houd er rekening mee dat het museum vanaf een half uur voor sluitingstijd geen nieuwe bezoekers toelaat. Door de omvang van het museum is het echter verstandig om hier ruim de tijd voor te nemen! Het Prado Museum is ook met een rolstoel te bezoeken. Door de drukte tijdens de zomermaanden, kan het verstandig zijn om vooraf Prado Madrid tickets te kopen. Dit doe je eenvoudig online!

Prado Museum Openingstijden

Van maandag tot en met zaterdag 10:00 – 20:00 uur
Zon- en feestdagen 10:00 – 19:00 uur

Prado Museum Tickets