Louvre Museum

Voor velen zal het Louvre Museum in Parijs het meest bekende museum zijn, door zijn kenmerkende piramidevorm. Het was Filips I die opdracht gaf voor de bouw van het eerste kasteel op deze plek, welke later door Karel V zou worden omgetoverd tot een koninklijk paleis. Door de interesse van Karel V in kunst en literatuur, liet hij ook de bibliotheek in het paleis vestigen. Zo werd de basis gelegd voor het huidige museum! Le Louvre in Parijs zoals we dat hedendaags kennen is echter niet hetzelfde, als het paleis van Filips I en Karel V. Na de Honderdjarige Oorlog werd het paleis afgebroken en volledig opnieuw opgebouwd, waarbij men koos voor vier vleugels rondom een fraaie binnenplaats. Die vleugels vormen tegenwoordig het oudste deel van het Le Louvre in Paris.

Bekende werken in het Louvre Museum

Het Louvre Museum staat niet alleen bekend om haar piramidevorm, maar ook om het bekendste werk wat je hier vindt: de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Ook “De eed der Horatiërs” van Jacques-Louis David, “Het Turkse bad” van Ingres en “De dood van Sardanapalus” van Eugène Delacroix behoren tot de bekendste werken van de Louvre collection. Nederlandse en Vlaamse inbreng is er van Jan van Eyck met zijn “De Maagd van kanselier Rolin” en de cyclus van 24 schilderijen over de gebeurtenissen uit het leven van Maria de’Medici, geschilderd door Rubens.

Ligging van het Louvre Museum

Het Louvre in Parijs is gelegen in het 1e arrondissement, ten noorden van de Seine. Je vindt het museum aan de Rue de Rivoli, welke eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken is. Doordat het in Parijs altijd erg druk is op de weg en de Fransen een andere rijstijl hebben dan Nederlanders, is het onverstandig om per auto naar de Rue de Rivoli te rijden. Daarbij is het aantal parkeerplekken in de stad beperkt.

Louvre Museum per metro of bus bezoeken

Voor een bezoek aan het Louvre Museum kun je met buslijnen 69 en 72 naar halte Louvre – Rivoli reizen. Deze bushalte is rolstoeltoegankelijk! Je kunt er ook voor kiezen om met buslijn 75 naar Pont Neuf te reizen, waar vandaan het circa vijf minuten lopen is naar de ingang van het Musée du Louvre lopen/ Volg hiervoor de Rue de l’Amiral de Coligny in noordelijke richting en neem de eerste afslag links. Naast de bus, kun je ook metrolijn 1 nemen naar halte Louvre – Rivoli. Ook metrolijn 7 stopt in de buurt van het museum, bij halte Palais Royal Musée du Louvre. Volg de Rue de Rivoli in oostwaartse richting om bij de ingang van het museum te komen.

Overige belangrijke informatie

Op jaarbasis komen er een kleine 7 miljoen toeristen op het Musée du Louvre in Parijs af. Dit betekent dat het ontzettend druk kan zijn bij de ingang van het Parijse museum. Om te voorkomen dat je een lange tijd in de rij moet wachten, kan het verstandig zijn om je tickets vooraf online te reserveren. Louvre tickets bestel je eenvoudig via Nederlandse organisaties!

Het Louvre Museum in Parijs is ook te bezoeken met een rolstoel. Een rolstoel kan eventueel gratis geleend worden van het museum. Om zo makkelijk mogelijk door de gangen van het Musée du Louvre te manoeuvreren, kun je het museum in Parijs het beste op donderdag of vrijdag bezoeken.

Louvre museum openingstijden

Het museum is op donderdag, zaterdag, zondag en maandag van 9:00 tot 18:00 geopend. Op woensdagen en vrijdagen is het museum zelfs tot 21:45 open. Houd er rekening mee dat het museum op dinsdag gesloten is.