Museum Parijs

Musea in Parijs bezoeken met het hele gezin

Veel toeristen beschouwen Parijs als de onofficiële cultuurhoofdstad van Europa! De stad heeft een grote diversiteit aan bezienswaardigheden en musea te bieden voor jong en oud. De Franse hoofdstad zelf telt ruim 2 miljoen inwoners, met nog eens 8 miljoen inwoners in de gehele agglomeratie rondom de stad. De oorsprong van Parijs vindt men rond het begin van de christelijke jaartelling, toen de eerste mensen bij de Seine neerstreken. Nog steeds maakt de Seine een belangrijk onderdeel uit van Parijs. De rivier scheidt de stad in twee delen en biedt toeristen een prachtige blik op de stad, als zij voor een van de vele rondvaarttochten kiezen.

Voorheen bestond Parijs uit verschillende dorpen, die rondom deze rivier gebouwd worden. Door de jaren heen zijn deze dorpen samengevoegd tot het Parijs, zoals we dat tegenwoordig kennen. Dat Parijs zo groot geworden is, heeft het onder meer te danken aan het feit dat het als kruispunt diende voor verschillende belangrijke handelsroutes. Naast de handelaren die via Parijs door Frankrijk trokken, was Parijs een belangrijke stad voor het christendom. Mede door de bouw van de Notre Dame in de 10e eeuw! Enkele eeuwen later, in de 13e eeuw, begon Parijs zich steeds meer te richtingen op de ontwikkeling van onderwijs, kunst en recreatie.

In Frankrijk heerste lange tijd een centralistische politiek. Dit betekende dat de politiek voornamelijk vanuit de hoofdstad Parijs geregeld werd en men veel waarde aan deze stad hechtte. Pas in 1960 begon Frankrijk aan haar decentralisatie en deconcentratie. Sindsdien is een veel beter evenwicht gevonden binnen de Franse landsgrenzen, waarbij ook andere steden aan aanzien wonnen.

Bezienswaardigheden in Parijs bezoeken

Parijs heeft een prachtig centrum, waarin je tal van verschillende bezienswaardigheden vindt. Denk aan de Notre Dame, de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en het Grand Palais. Niet alleen voor deze bezienswaardigheden is het centrum van Parijs het bezoeken waard! Slenter ook door de prachtige steegjes van wijken als Invalides, St.-Germain-des-Prés, Quartier Latin en Montmartre. Montmartre is een heuvel van 134 meter hoog, aan de rand van de stad. Het geeft je een prachtig uitzicht over Parijs! Zo hoef je niet in de rij te staan voor het beklimmen van de Eiffeltoren, als je wilt kunnen genieten van een mooi uitzicht. Niet alleen het uitzicht vind je op deze heuvel, ook vind je hier de basiliek Sacré-Coeur.

Tip: vind je het lastig om grote stukken te wandelen of te klimmen? Neem in dat geval de kabelbaan naar de top van de Montmartre!

Musea in Parijs: voor ieder wat wils!

Naast de verschillende bezienswaardigheden, beschikt Parijs over een groot aantal musea. Niet voor niets wordt Parijs als de onofficiële cultuurhoofdstad beschouwd! De meest bekende museums in Parijs zijn het Louvre Museum, het Musée d’Orsay, het Centre Pompidou, het Paleis van Versailles en het Fondation Louis Vuitton. Andere musea die het bekijken waard zijn, zijn onder meer het Musée Jacquemart-André, het Musée Nacional Picasso-Paris, het Musée de l’Orangerie, het Musée de l’Arméé – Les Invalides en het Muséé du quai Branly.