Museum Parijs

Musea in Parijs bezoeken met het hele gezin

Veel toeristen beschouwen Parijs als de onofficiële cultuurhoofdstad van Europa! De stad heeft een grote diversiteit aan bezienswaardigheden en musea te bieden voor jong en oud. De Franse hoofdstad zelf telt ruim 2 miljoen inwoners, met nog eens 8 miljoen inwoners in de gehele agglomeratie rondom de stad. De oorsprong van Parijs vindt men rond het begin van de christelijke jaartelling, toen de eerste mensen bij de Seine neerstreken. Nog steeds maakt de Seine een belangrijk onderdeel uit van Parijs. De rivier scheidt de stad in twee delen en biedt toeristen een prachtige blik op de stad, als zij voor een van de vele rondvaarttochten kiezen.

Voorheen bestond Parijs uit verschillende dorpen, die rondom deze rivier gebouwd worden. Door de jaren heen zijn deze dorpen samengevoegd tot het Parijs, zoals we dat tegenwoordig kennen. Dat Parijs zo groot geworden is, heeft het onder meer te danken aan het feit dat het als kruispunt diende voor verschillende belangrijke handelsroutes. Naast de handelaren die via Parijs door Frankrijk trokken, was Parijs een belangrijke stad voor het christendom. Mede door de bouw van de Notre Dame in de 10e eeuw! Enkele eeuwen later, in de 13e eeuw, begon Parijs zich steeds meer te richtingen op de ontwikkeling van onderwijs, kunst en recreatie.

In Frankrijk heerste lange tijd een centralistische politiek. Dit betekende dat de politiek voornamelijk vanuit de hoofdstad Parijs geregeld werd en men veel waarde aan deze stad hechtte. Pas in 1960 begon Frankrijk aan haar decentralisatie en deconcentratie. Sindsdien is een veel beter evenwicht gevonden binnen de Franse landsgrenzen, waarbij ook andere steden aan aanzien wonnen.

Bezienswaardigheden in Parijs bezoeken

Parijs heeft een prachtig centrum, waarin je tal van verschillende bezienswaardigheden vindt. Denk aan de Notre Dame, de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en het Grand Palais. Niet alleen voor deze bezienswaardigheden is het centrum van Parijs het bezoeken waard! Slenter ook door de prachtige steegjes van wijken als Invalides, St.-Germain-des-Prés, Quartier Latin en Montmartre. Montmartre is een heuvel van 134 meter hoog, aan de rand van de stad. Het geeft je een prachtig uitzicht over Parijs! Zo hoef je niet in de rij te staan voor het beklimmen van de Eiffeltoren, als je wilt kunnen genieten van een mooi uitzicht. Niet alleen het uitzicht vind je op deze heuvel, ook vind je hier de basiliek Sacré-Coeur.

Tip: vind je het lastig om grote stukken te wandelen of te klimmen? Neem in dat geval de kabelbaan naar de top van de Montmartre!

Musea in Parijs: voor ieder wat wils!

Naast de verschillende bezienswaardigheden, beschikt Parijs over een groot aantal musea. Niet voor niets wordt Parijs als de onofficiële cultuurhoofdstad beschouwd! De meest bekende museums in Parijs zijn het Louvre Museum, het Musée d’Orsay, het Centre Pompidou, het Paleis van Versailles en het Fondation Louis Vuitton. Andere musea die het bekijken waard zijn, zijn onder meer het Musée Jacquemart-André, het Musée Nacional Picasso-Paris, het Musée de l’Orangerie, het Musée de l’Arméé – Les Invalides en het Muséé du quai Branly.

Louvre Museum

Voor velen zal het Louvre Museum in Parijs het meest bekende museum zijn, door zijn kenmerkende piramidevorm. Het was Filips I die opdracht gaf voor de bouw van het eerste kasteel op deze plek, welke later door Karel V zou worden omgetoverd tot een koninklijk paleis. Door de interesse van Karel V in kunst en literatuur, liet hij ook de bibliotheek in het paleis vestigen. Zo werd de basis gelegd voor het huidige museum! Le Louvre in Parijs zoals we dat hedendaags kennen is echter niet hetzelfde, als het paleis van Filips I en Karel V. Na de Honderdjarige Oorlog werd het paleis afgebroken en volledig opnieuw opgebouwd, waarbij men koos voor vier vleugels rondom een fraaie binnenplaats. Die vleugels vormen tegenwoordig het oudste deel van het Le Louvre in Paris.

Bekende werken in het Louvre Museum

Het Louvre Museum staat niet alleen bekend om haar piramidevorm, maar ook om het bekendste werk wat je hier vindt: de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Ook “De eed der Horatiërs” van Jacques-Louis David, “Het Turkse bad” van Ingres en “De dood van Sardanapalus” van Eugène Delacroix behoren tot de bekendste werken van de Louvre collection. Nederlandse en Vlaamse inbreng is er van Jan van Eyck met zijn “De Maagd van kanselier Rolin” en de cyclus van 24 schilderijen over de gebeurtenissen uit het leven van Maria de’Medici, geschilderd door Rubens.

Ligging van het Louvre Museum

Het Louvre in Parijs is gelegen in het 1e arrondissement, ten noorden van de Seine. Je vindt het museum aan de Rue de Rivoli, welke eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken is. Doordat het in Parijs altijd erg druk is op de weg en de Fransen een andere rijstijl hebben dan Nederlanders, is het onverstandig om per auto naar de Rue de Rivoli te rijden. Daarbij is het aantal parkeerplekken in de stad beperkt.

Louvre Museum per metro of bus bezoeken

Voor een bezoek aan het Louvre Museum kun je met buslijnen 69 en 72 naar halte Louvre – Rivoli reizen. Deze bushalte is rolstoeltoegankelijk! Je kunt er ook voor kiezen om met buslijn 75 naar Pont Neuf te reizen, waar vandaan het circa vijf minuten lopen is naar de ingang van het Musée du Louvre lopen/ Volg hiervoor de Rue de l’Amiral de Coligny in noordelijke richting en neem de eerste afslag links. Naast de bus, kun je ook metrolijn 1 nemen naar halte Louvre – Rivoli. Ook metrolijn 7 stopt in de buurt van het museum, bij halte Palais Royal Musée du Louvre. Volg de Rue de Rivoli in oostwaartse richting om bij de ingang van het museum te komen.

Overige belangrijke informatie

Op jaarbasis komen er een kleine 7 miljoen toeristen op het Musée du Louvre in Parijs af. Dit betekent dat het ontzettend druk kan zijn bij de ingang van het Parijse museum. Om te voorkomen dat je een lange tijd in de rij moet wachten, kan het verstandig zijn om je tickets vooraf online te reserveren. Louvre tickets bestel je eenvoudig via Nederlandse organisaties!

Het Louvre Museum in Parijs is ook te bezoeken met een rolstoel. Een rolstoel kan eventueel gratis geleend worden van het museum. Om zo makkelijk mogelijk door de gangen van het Musée du Louvre te manoeuvreren, kun je het museum in Parijs het beste op donderdag of vrijdag bezoeken.

Louvre museum openingstijden

Het museum is op donderdag, zaterdag, zondag en maandag van 9:00 tot 18:00 geopend. Op woensdagen en vrijdagen is het museum zelfs tot 21:45 open. Houd er rekening mee dat het museum op dinsdag gesloten is.

Musée d’Orsay

Het Musée d’Orsay in Parijs werd in 1986 opgericht en biedt haar bezoekers sindsdien voornamelijk Westerse kunst aan. In het bijzonder de 19e eeuwse Franse kunst! Het museum werd ontworpen door architect Gae Aulenti en is gevestigd in het voormalige treinstation Gare d’Orsay. Dit station was voorheen het kopstation van verschillende belangrijke treinlijnen richting het zuiden van Frankrijk. In het Musée d’Orsay zijn onder meer werken te vinden uit het voormalige Musée du Jeu de Paume, het Musée National d’Art Moderne en het Louvre.

Bekende werken in het Musée d'Orsay

Kunstliefhebbers vinden in het Musée d’Orsay in Paris bekende kunstwerken van onder meer Édouard Manet, Claude Monet, Renoir, Vincent van Gogh en Henri Rousseau. Naast de schilderkunst biedt het museum d’Orsay een rijke collectie aan beeldhouwkunst. Bekende beeldhouwwerken zijn onder meer de Buste de Madame Vicuna en de Buste d’Aimé-Jules Dalou. Beide werken werden gemaakt door Rodin.

Bekende Musée d’Orsay kunstwerken zijn onder meer “Vrouwen in de tuin”, “Londres” en “Le Parlement” van Monet. Ook de schilderijen “Zelfportret”, “The Siesta”, “The Church at Auvers” en “View from the Chevet” van Vincent van Gogh zijn het bekijken waard.

Ligging van het Musée d'Orsay

Het Musée d’Orsay is gelegen aan de Rue de la Légion d’Honneur, direct aan de Seine. In de omgeving van het Musée d’Orsay zijn weinig parkeerplaatsen te vinden. Daarbij is het in het centrum van Parijs vaak erg druk. Het is dan ook verstandig om per openbaar vervoer naar het Musée d’Orsay in Paris te reizen.

Musée d’Orsay per metro of bus bezoeken

Voor de ingang van het Museum d’Orsay stoppen verschillende buslijnen. Neem bus 24 en stap uit bij Pont Royal – Quai Voltaire, of reis met buslijnen 68, 69 en N01 naar halte Musée d’Orsay. Vanaf Pont Royal – Quai Voltaire is het enkele minuten lopen naar de ingang van het museum. Wil je het museum met een rolstoel bezoeken? Reis dan met bus 73 naar halte Musée d’Orsay, deze is rolstoeltoegankelijk. Let op, dit is een andere halte dan de gelijknamige stop van buslijnen 68, 69 en N01. Naast de bus, brengt ook de trein je naar de Musée d’Orsay metro stop. Neem treinlijn RER C en stap uit bij Gare Musée d’Orsay.

Overige belangrijke informatie

Jaarlijks bezoeken ruim 3,5 miljoen toeristen het Musée d’Orsay, waardoor het verstandig is om Musée d’Orsay tickets vooraf te bestellen. Zo hoef je niet in de rij te staan bij het museum! Het museum is ook met een rolstoel goed te bezoeken.

Musée d’Orsay openingstijden

Het museum is van vrijdag tot en met woensdag van 9.30 tot 18.00 geopend, behalve op zondag. Zondags is het museum gesloten! Op donderdag kun je het museum van 9.30 tot 21.45 bezoeken. Houd er rekening mee dat sommige delen van het museum om 17.15 sluiten, waardoor het raadzaam is om op tijd richting het museum te gaan.

Centre Pompidou

Het Centre Pompidou, ook wel het Centra National d’art et de culture Georges-Pompidou genoemd, werd gebouwd tussen 1972 en 1977. Het ontwerp van dit museum in Parijs komt van de hand van architect Richard Rogers, Renzo Piano en Gianfranco Franchini. Zeker voor kinderen kan een bezoek aan het Centre Pompidou het overwegen waard zijn! In het museum vind je tal van verschillende vormen van moderne kunst. Het Museum Pompidou in Parijs is vernoemd naar de voormalige Franse president Georges Pompidou.

Bekende werken in het Centre Pompidou

Le Centre Pompidou in Paris vind je onder meer werken uit de 20e eeuw, geschilderd door Picasso, Max Ernst, Kandinsky, Matisse, Man Ray en Francis Bacon. Een bekend werk van Pablo Picasso is “Les trois Hollandaises”. Naast deze schilderkunst biedt het Centre Pompidou je een breed aanbod aan sculpturen, boeken, films, video en bijvoorbeeld documentaires. Ook worden er regelmatig dans- en theatervoorstellingen aangeboden binnen dit museum in Parijs.

Ligging van het Centre Pompidou

Het Centre Pompidou is gelegen aan de Place Georges-Pompidou en kan eenvoudig bereikt worden met het openbaar vervoer. In de omgeving van het museum vind je verschillende barretjes en restaurantjes! Ideaal, als je na een bezoek aan het Centre de Pompidou in Paris een hapje wilt eten!

Centre Pompidou per metro bezoeken

Centre Pompidou ligt precies tussen twee metrohaltes in, namelijk: Rambuteau en Hôtel de Ville. Bij de eerstgenoemde metrohalte kom je eenvoudig met metrolijn 11. Deze lijn stopt ook bij de tweede Centre Pompidou metro stop, evenals metrolijn 1. Loop vanaf beide metrohaltes de Rue du Renard op, om bij de ingang van het museum te komen. Naast de metro, brengt ook de bus je bij het museum. Neem buslijn 38, 47, 75, N12, N13, N14 of N23 en stap uit bij Centre Georges Pompidou.

Overige belangrijke informatie

Doordat het museum Pompidou in Parijs jaarlijks door zo’n 3,75 miljoen bezoekers wordt bezocht, is het raadzaam om hier vooraf tickets voor te kopen. Deze Centre Pompidou tickets kun je vooraf online bestellen.

Centre Pompidou openingstijden

Je kunt het Centre Pompidou in Parijs van woensdag tot en met maandag bezoeken, van 11.00 tot 21.00 uur. Op dinsdag is het museum standaard gesloten. Om in alle rust langs de kunst in het museum in Parijs te kunnen lopen, kun je deze het beste bezoeken na 19.00 uur.

Paleis van Versailles

Het Paleis van Versailles, op z’n Frans het Château de Versailles, werd in 1624 gebouwd voor koning Lodewijk XIII. Zijn zoon, Lodewijk XIV, zorgde voor een behoorlijke uitbreiding tot een bouwwerk van 800 hectare. Naast het bouwwerk zelf wordt het paleis Versailles omgeven door de prachtige tuinen van Versailles, tal van stallen, een reusachtig tuinhuis en een klein dorpje van de koningin (“Le Hameau de la Reine”).

Bekende werken in het Paleis van Versailles

Paleis Versailles, ook wel Kasteel van Versailles genoemd, staat voornamelijk bekend vanwege haar prachtige zalen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Spiegelzaal van het Versailles paleis, de koninklijke vertrekken van Lodewijk de 14e, de vertrekken van Madame du Barry, enzovoorts. In het interieur vind je tal van pronkstukken, zoals de bekende commodes van André-Charles Boulle, de secretaire van Lodewijk XV welke door Jean-Francois Oeben ontworpen werd, enzovoorts.

Ligging van het Paleis van Versailles

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, is het Paleis van Versailles buiten de stad gelegen. Je vindt het kasteel in het plaatsje Versailles, wat op zo’n 20 kilometer van Parijs ligt. Mocht je per auto naar het Paleis van Versailles rijden, dan vind je rondom het landgoed verschillende mogelijkheden om te parkeren bij het kasteel van Versailles. Mocht je mindervalide zijn, dan kun je hier gratis parkeren.

Paleis van Versailles per metro bezoeken

Vanuit het centrum van Parijs kun je het kasteel van Versailles eenvoudig met de metro of trein bezoeken. Neem RER-C en stap uit bij Versailles-Château-Rive Gauche, om direct naar binnen te kunnen. Met de trein stap je uit bij Versailles-Chantiers, of bij Versailles-Rive Droite. De treindiensten van Parijs naar Versailles worden aangeboden door SNCF.

Overige belangrijke informatie

Het Paleis van Versailles is ook met een rolstoel goed te bezoeken. Houd er rekening mee dat de paleistuinen onverharde paden bevatten. Om alles te weten te komen over het paleis, kan een Paleis van Versailles audiotour het overwegen waard zijn. Deze tours worden onder meer aangeboden in het Engels, Frans en Duits. Het is niet mogelijk om een audiogids voor het Paleis van Versailles in het Nederlands te volgen. Paleis van Versailles tickets bestel je vooraf eenvoudig online. Zo hoef je niet in de rij te staan!

Paleis van Versailles openingstijden

Het Paleis van Versailles is dagelijks van 9.00 tot 18.30 geopend, behalve op maandag. Maandags is het paleis de hele dag gesloten. Tot een half uur voor sluitingstijd worden er geen nieuwe bezoekers meer toegelaten.

Fondation Louis Vuitton

Het Fondation Louis Vuitton in Parijs is een privémuseum, welke in 2014 geopend werd. Het museum is gelegen in het Bois de Boulogne, wat net buiten het centrum van Parijs ligt in het 16e arrondissement. Het ontwerp van het museum komt van de hand van architect Frank Gehry, die zich heeft laten inspireren door het glazen Grand Palais in Parijs.

Bekende werken in Fondation Louis Vuitton

Privémuseum Fondation Louis Vuitton in Paris bevat de kunstcollectie van Bernard Arnault, welke voornamelijk uit werken uit de twintigste eeuw bestaat. Denk aan werk van schilders als Michel Basquiat, Gilbert & George en Jeff Koons. Ook het gordijn “Spectrum VIII”, welke uit twaalf gekleurde strips bestaat en ontworpen werd door Ellsworth Kelly, is een bekend werk. Kijk ook eens naar het “Inside the Horizon” van Olafur Eliasson, wat uit 43 prismavormige gele kolommen bestaat, dit van binnenuit verlicht worden.

Ligging van het Fondation Louis Vuitton

In de buurt van het Louis Vuitton museum in Parijs wordt weinig parkeerruimte aangeboden. Het is dan ook verstandig om het Musée Louis Vuitton per openbaar vervoer te bezoeken. Dit kan onder meer door gebruik te maken van de shuttleservice, die door het museum aangeboden wordt. Deze gratis bussen vertrekken vanaf het Place Charles de Gaulle, op de hoek van Avenue de Friedland.

Fondation Louis Vuitton per metro bezoeken

Naast de mogelijkheid om gebruik te maken van de shuttlebussen, kun je ook per metro of bus naar Fondation Louis Vuitton reizen. Gebruik metrolijn 1 en stap uit bij halte Les Sablons. Vanaf hier is het circa 10 minuten lopen naar de ingang van het museum. Dichter in de buurt van de ingang kom je met buslijn 244, die je in het weekend tot halte Fondation Louis Vuitton brengt. Op werkdagen dien je bij deze buslijn uit te stappen bij Jardin d’Acclimatation en het laatste stukje te lopen.

Overige belangrijke informatie

Het Louis Vuitton museum in Parijs is ook goed te bezoeken met een rolstoel. Doordat het hier zeker in de weekenden behoorlijk druk is, doe je er verstandig om aan Louis Vuitton museum tickets online te bestellen voor je bezoek. Zo hoef je niet in de rij te staan!

Fondation Louis Vuitton openingstijden

Op maandag, woensdag en donderdag is het Musée Louis Vuitton in Paris van 12.00 tot 19.00 geopend. Op vrijdag van 12.00 tot 21.00 en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 20.00. Houd er rekening mee dat het museum in Parijs op dinsdagen gesloten is.

Musée Jacquemart-André

Het Musée Jacquemart-André in Parijs is gevestigd in een voormalig stadspaleis, ook wel een “hôtel particulier” genoemd door de Fransen. Alleen dit gebouw al maakt het bezoeken van het Musée Jacquemart-André in Paris het overwegen waard!

Bekende werken in het Musée Jacquemart-André

Het Jacquemart-André museum in Parijs toont de kunstverzameling van Édouard André, een privéverzamelaar. Hij begon in 1875 met het verzamelen van werken van voornamelijk Italiaanse kunstenaars. Deze werken kocht hij samen met zijn vrouw, die zelf ook kunstenares was. Saillant detail aan hun huwelijk is dat de echtgenoot een zelfportret van Édouard moest maken, voordat zij zich als koppel aan elkaar verbonden. Na de dood van André breidde zijn echtgenoot de collectie verder uit. De mooiste ruimtes om te bekijken zijn de wintertuin, de Florentijnse Galerie, de Venetiaanse Galerie, de grote salon en de schilderijensalon.

Ligging van het Musée Jacquemart-André

Het museum is gelegen aan de Boulevard Haussmann, waar zich ook een parkeerterrein bevindt voor mensen die per auto naar het museum reizen. Doordat het behoorlijk druk kan zijn in de Parijse binnenstad, kiezen veel toeristen echter voor het gebruik van het openbaar vervoer.

Musée Jacuemart-André per metro bezoeken

Neem buslijn 22, 43 of N53 en stap uit bij halte Haussmann-Courcelles. Deze halte ligt voor de ingang van het Jacquemart museum in Parijs. Ook buslijnen 52, 83 en 93 stoppen bij de gelijknamige halte, die een paar minuten verder van de ingang van het museum ligt. Beide haltes zijn ook goed te bereiken met een rolstoel.

Overige belangrijke informatie

Naast de bushaltes voor de ingang van het museum Jacquemart-André in Parijs, is ook het museum zelf goed te bezoeken voor mensen in een rolstoel. Het is niet toegestaan om het museum met een kinderwagen te bezoeken. Doordat het erg druk kan zijn, is het raadzaam om je tickets vooraf te reserveren. Jacquemart-André museum tickets bestel je eenvoudig online!

Musée Jacquemart-André openingstijden

Het Jacquemart-André museum is dagelijks van 10.00 tot 18.00 geopend. Op maandag is het museum zelfs tot 20.30 geopend. Houd er rekening mee, dat nieuwe bezoekers vaak tot een half uur voor sluitingstijd worden toegelaten.

Musée national Picasso-Paris

Het Musée national Picasso in Parijs werd in 1985 na een intensieve renovatie geopend en is gevestigd in Hotel Salé. Op de derde etage van dit gebouw krijgen bezoekers een uniek inkijkje in het werk van Pablo Picasso. Het misschien beschikt over de grootste collectie aan werken van Picasso ter wereld.

Bekende werken in het Musée national Picasso-Paris

Binnen het Musée national Picasso-Paris vind je bekende schilderijen van Picasso als “Cézanne”, “Degas” en “Matisse”. Naast de werken van Picasso worden hier ook schilderijen van andere bekende schilders tentoongesteld. Denk aan werken van meesters als Chardin, Courbet en Renoir.

Ligging van het Musée national Picasso-Paris

Het Picasso museum in Parijs is gelegen aan de Rue de Thorigny, in het 3e arrondissement van de stad. Doordat het in het centrum van de stad vaak erg druk is, wordt het afgeraden om per auto naar het museum te reizen. Verstandiger is het om gebruik te maken van het openbaar vervoer in Parijs.

Picasso museum per metro bezoeken

Per openbaar vervoer kun je eenvoudig in de buurt van het Picasso museum in Parijs komen. Neem hiervoor metrolijn 1 naar Saint-Paul, of neem metro 8 naar Saint-Sébastien-Froissart. Ook kun je lijn 8 richting Chemin Vert nemen om bij het Musée national Picasso-Paris te komen. Naast de metro brengen ook buslijnen 20, 29, 65, 69, 75 en 96 je naar dit museum. Stap in dit geval uit bij bushalte Saint-Paul.

Overige belangrijke informatie

Het Musée national Picasso-Paris is ook met een rolstoel te bezoeken. Datzelfde geldt voor de bushaltes in de buurt van het museum. Doordat het overdag behoorlijk druk kan zijn in het museum, is het verstandig om je Picasso Museum Paris tickets vooraf online te bestellen. Zo sta je nooit in de rij!

Picasso museum Parijs openingstijden

Het Pablo Picasso museum is van dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 18.00 geopend. Op zaterdag en zondag kun je zelfs al om 9.30 in het museum terecht om de prachtige werken van Pablo Picasso te bezichtigen.

Musée de l’Orangerie

Voor een bezoek aan het Musée de l’Orangerie in Parijs, kun je terecht in de Tuilerieën aan de Place de la Concorde. Het museum, gevestigd in een relatief nieuw gebouw, maakt onderdeel uit van de Réunion des musées nationaux et du Grand Palais des Champs-Élysées.

Bekende werken in het Musée de l’Orangerie

Het Musée de l’Orangerie in Paris toont schilderijen uit de laatste jaren van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. De meest bekende werken zijn onderdeel van de serie waterlelies, geschilderd door de Franse impressionist Claude Monet. Deze serie vind je terug onder de naam “Nymphéas”. De serie toont de waterlelies uit de tuin van Monet zelf, in het plaatsje Giverny. Naast het werk van Monet vind je hier ook werken van Paul Cézanne (“Le Rocher rouge”) en Pablo Picasso (“La Grande Baigneuse”).

Ligging van het Musée de l’Orangerie

Voor een bezoek aan het De l’Orangerie museum in Parijs dien je naar het 1e arrondissement te reizen, waar je het museum aan de Jardin des Tuileries vindt. Doordat het museum zeer centraal gelegen is, wordt het afgeraden om per auto naar het museum te reizen.

Musée de lÓrangerie per metro bezoeken

Gebruik de metro naar het Musée de l’Orangerie, om eenvoudig in de buurt van de ingang te komen. Neem metrolijn 1, 8 of 12 en stap uit bij de bekende, zeer drukke halte Concorde. Naast de metro, kun je ook de bus naar het De l’Orangerie in Paris nemen. Vrijwel elke bus stopt bij halte Concorde, wat voor de ingang van het museum is.

Overige belangrijke informatie

Het Musée de l’Orangerie in Parijs is rolstoeltoegankelijk. Doordat het overdag erg druk is, doe je er verstandig aan om het museum in de ochtend te bezoeken. Zo kun je eenvoudig langs de verschillende schilderijen rijden met de rolstoel. Musée de l’Orangerie tickets kun je het beste voor je bezoek online bestellen. Zo hoef je niet in de rij te staan!

Musée de l’Orangerie openingstijden

Je kunt van woensdag tot en met zondag terecht in het Musée de l’Orangerie, welke van 9.00 tot 18.00 geopend is. Houd er rekening mee dat nieuwe bezoekers niet meer worden toegelaten vanaf een half uur voor sluitingstijd.

Musée de l’Arméé – Les Invalides

Het Musée de l’Arméé, in het Nederlands vertaald als legermuseum, is een van de oudste musea in Parijs. Het Musée de l’Arméé in Paris werd al in 1905 geopend en is onlangs, tussen 2003 en 2008 flink gerenoveerd. Het museum is gevestigd in de Cathédrale de Saint-Louis-des-Invalides, wat het museum meer dan het bezoeken waard maakt! Ook voor kinderen kan een bezoek aan dit museum erg leuk zijn.

Bekende werken in het Musée de l’Arméé

Binnen het Musée de l’Arméé in Parijs vind je verschillende tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen tonen de verschillende fases uit de Franse geschiedenis, namelijk: Lodewijk XIV tot Napoleon III en de Tweede Wereldoorlog. Een van de bekendste kunstwerken uit het legermuseum in Parijs is de tombe van Napoleon.

Ligging van het Musée de l’Arméé

Je vindt het Musée de l’Arméé aan de Rue de Grenelle, in het 7e arrondissement van de Franse hoofdstad. Rondom het museum liggen verschillende parken en meerdere bus- en metrostations. Zo kun je museum heel eenvoudig per openbaar vervoer bereiken! Na een bezoek aan het museum kun je uitrusten in een van de parken.

Musée de l’Arméé per metro bezoeken

Er zijn verschillende metrostations in de buurt van het Musée de l’Armée. Zo kun je lijn 8 nemen richting Balard Créteil, Avenue de la Motte-Piquet of het Invalides station. Ook kun je voor buslijnen 82 en 92 kiezen, die voor de ingang van het museum stoppen bij halte Vauban – Hôtel des Invalides.

Overige belangrijke informatie

Het museum is rolstoeltoegankelijk, evenals de bushalte voor de ingang van het museum. Met de een rolstoel dien je het museum aan de Place Vauban-zijde te betreden. In de ochtend is het relatief rustig in het museum, waardoor dit een ideaal moment is om het Musée de l’Arméé te bezoeken.

Musée de l’Arméé openingstijden

Dagelijks is het legermuseum in Parijs geopend van 10 uur in de ochtend, tot 18 uur in de avond. Het museum laat na een half uur voor sluitingstijd geen nieuwe bezoekers meer toe.

Musée du quai Branly – Jacques Chirac

Bezoek het 7e arrondissement, als je de etnografie binnen het Musée du quai Branly in Parijs wilt bezoeken. Het Musée du quai Branly werd in 2006 geopend door de toenmalige Franse president Jacques Chirac. Vandaar dat het museum vaak ook Musée Jacques Chirac in Paris genoemd wordt.

Bekende werken in Musée du quai Branly

Binnen het Musée du quai Branly in Paris vind je een verzameling van 300.000 etnografische voorwerpen, waarvan circa 3.500 tentoon worden gesteld. Dit zijn voornamelijk kunstschatten uit Afrika, Azië, Oceanië, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. Opvallend is dat er binnen het Musée quai Branly gekozen is voor een geografische indeling, in plaats van voor een thematische indeling.

Ligging van het Musée du quai Branly

Je vindt het Musée de quai Branly aan de Quai Branly, in het 7e arrondissement. Doordat het museum in de buurt van onder meer de Eiffeltoren gelegen is, blijkt het vaak lastig te zijn om het museum met een auto te bezoeken.

Quai Branly museum per metro bezoeken

Makkelijker is het om gebruik te maken van de metro of trein richting Musée quai Branly in Parijs. Neem treinlijn RER-C naar halte Champs de Mars – Tour Eiffel. Met metrolijn 9 kun je uitstappen bij Iéna of Alma Marceau, met metrolijn 8 bij École Militaire en met metrolijn 6 bij Bir-Hakeim.

Overige belangrijke informatie

Je kunt het Quai Branly museum in Parijs ook met een rolstoel bezoeken. Door de gunstige ligging in het centrum van de stad, is het museum daarbij eenvoudig te combineren met verschillende andere bezienswaardigheden. Om de drukte in de rij voor tickets te vermijden, doe je er verstandig aan om Quai Branly museum tickets vooraf online te bestellen.

Quai Branly Museum openingstijden

Het museum van Jacques Chirac is van 11.00 tot 19.00 geopend op zondag, dinsdag en woensdag. Donderdag, vrijdag en zaterdag kun je de kunst in het museum van 11.00 tot 21.00 bezichtigen. Het museum is op maandag gesloten.