Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

Het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza is een museum in Madrid, welke in eerste instantie enkel een privé collectie bevatte. Het ging hierbij om de kunstcollectie van Heinrich Thyssen-Bornemisza, die deze tussen 1875 en 1947 heeft opgebouwd. Zijn zoon, Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza, zou de collectie tussen 1921 en 2002 verder uitbreiden. Het geld om in kunst te investeren kwam echter niet van Heinrich en zijn zoon, maar van grootvader Augst Thyssen. Hij is de oprichter van de ijzer- en staalfabriek Thyssen, die nog steeds operationeel is.

De kunstcollectie die door de familie Thyssen-Bornemisza werd opgebouwd behoorde samen met de kunstcollectie van de Engelse koningin tot de grootste kunstcollecties ter wereld. Lange tijd werd de collectie in het Zwitserse Lugano bewaard, waarna het uiteindelijk voor een deel aan de Spaanse staat werd verkocht.

Bekende werken in het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

Canaletto Piazza San MarcoPiazza San Marco – Canaletto
De Dorpsbruiloft Jan SteenDe Dorspbruiloft – Jan Steen

Het Thyssen museum in Madrid bevat onder meer werken van Rembrandt, Canaletto en Henri de Toulouse-Lautrec. Rembrandt schilderde in 1642 een zelfportret, welke gekenmerkt wordt door zijn donkere stijl. Het werk van Canaletto toont het bekende San Marcoplein in Venetië. Henri de Toulouse-Lautrec schilderde Yvette Guilbert, welke in 1893 klaar was. Naast deze bekende schilderwerken, bevat de collectie van Thyssen in Madrid werk uit de periode van de 13e tot en met de 19e eeuw.

Schilders die je in het nationaal museum Thyssen-Bornemisza zal vinden zijn onder meer Duccio (Italië, 13e-15e eeuw), Jan van Eyck (Vlaamse School, 15e eeuw), Hans Baldung (Duitse School, 16e eeuw), Jan Gossaert (Vlaamse School, 16e eeuw), Caravaggio (Europese barok), Francesco Guardi (18e eeuw), Goya (19e eeuw) en George Grosz (Duits expressionisme).

Ligging van het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

Door zijn centrale ligging is het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken. Het museum ligt net als het Prado Museum in Madrid aan de Paseo del Prado. Ook het Reina Sofia Museum ligt heel dicht in de buurt van deze straat, waardoor je de drie bekendste musea van Madrid eenvoudig met elkaar kunt combineren.

Hoewel het normaliter erg druk is in Madrid, zou je per auto naar het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza kunnen reizen. Je kunt de auto in dit geval in de parkeergarage Parking Las Cortes parkeren, welke naast het museum ligt. Handiger is het echter om per openbaar vervoer naar de musea in Madrid te reizen. Neem buslijn 10, 14, 27, 34, 37, 45, N9, N10, N11, N12, N13, N14, N15, N17, N25 of N26 en stap uit bij halte Neptuno. Loop nu zo’n 100-200 meter noordwaarts om bij de ingang van het museum te komen.

Je kunt ook een halte eerder uitstappen, bij Banco de España, om een foto te maken bij Fuente de Apolo. Vanaf deze halte is het circa 5 tot 10 minuten lopen naar het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza. Enkel buslijnen 14, 27, 37 en 45 stoppen bij deze halte. Bij deze halte stopt ook metrolijn 2.

Overige belangrijke informatie

Het museum Thyssen in Madrid is dagelijks geopend vanaf 10 uur en maandags vanaf 12 uur in de ochtend. Op dinsdag tot en met zaterdag sluit het museum om 22 uur. Mocht je het museum op maandag of zondag willen bezoeken, houd er dan rekening mee dat deze al om respectievelijk 16 en 19 uur sluit. Vaak worden er geen bezoekers meer toegelaten vanaf een half uur voor sluitingstijd. Kies voor een bezoek tussen 15 en 17 uur, als je zo min mogelijk last wilt hebben van andere museumbezoekers.

Ook met een rolstoel kun je de privécollectie van Thyssen bezoeken. Het museum is rolstoeltoegankelijk. Om niet in de rij te hoeven staan voor het museum, kan het verstandig zijn om je tickets voor museum Thyssen in Madrid vooraf online te boeken.