Koninklijk Paleis van Madrid

Het Koninklijk Paleis van Madrid bezoeken kan een welkome afwisseling zijn op de bezoeken aan de musea in Madrid. De Spanjaarden zelf noemen het Koninklijk Paleis het Palacio Real, welke nog steeds dienst doet als werkpaleis van de Spaanse koning. Een leuk weetje is dat dit paleis met een oppervlakte van maar liefst 135 duizend vierkante meter en 3418 verschillende kamers, het grootste koninklijke paleis ter wereld is! Het paleis werd al in de 9e eeuw gebouwd, destijds als fort binnen het islamitische koninkrijk Toledo.

Na een hevige brand in 1734 werd het fort afgebroken en vervangen door een nieuw paleis op dezelfde plek. Dit paleis werd in opdracht van Koning Filips V ontwikkeld en vormde de basis van het huidige paleis. Sachetti was de architect die het nieuwe paleis ontwikkelde.

Bekende werken in het Koninklijk Paleis van Madrid

Noli me tangere Anton Raphael MengsNoli me tangere – Anthon Raphael Mengs
The Birth of the Sun and the Triumph of Bacchus GiaquintoDe geboorte van de zon en de overwinning van Bacchus – Giaquinto

In het Koninklijk Paleis in Madrid vind je verschillende bezienswaardigheden. Mede door het feit dat het paleis nog dienst doet als werkpaleis, zijn niet alle kamers te bekijken. Tijdens een bezoek aan het paleis kun je onder meer de Escalera principal, het grote trappenhuis, bekijken. Hier vind je een prachtige plafondschildering (Spanje betaalt Hulde aan Godsdienst en de Kerk) van Corrado Giaquinto. Ook de kroonzaal, salón del trono, en de gala-eetzaal, Comedor del Gala, zijn het bezoeken waard. In de gala-eetzaal vind je een plafondschildering van Anton Raphael Mengs. Ook in de ceremoniezaal, de Salón de Columnas, is zijn kunstschilderingen te bekijken. De Zeven Planeten van schilder Jacob Jonghelinck is hier het bekendste voorbeeld van.

Ligging van het Koninklijk Paleis van Madrid

Het Koninklijk Paleis van Madrid is gelegen aan de Calle de Bailén, welke het makkelijkste te bereiken is met de bus. Buslijnen 3, 148 en N16 stoppen praktisch voor de deur van het Koninklijk Paleis in Madrid. Stap hiervoor uit bij halte Palacio Real en loopt een klein stukje, circa 100 meter, in noordelijke richting.

Ook kun je het Koninklijk Paleis in Madrid per metro bezoeken. Metrolijnen 2, 5 en R stoppen bij halte Opera, waarvandaan het circa 10 tot 15 minuten lopen is naar het Koninklijk Paleis van Madrid. Loop hiervoor via de Calle de Vergara naar de Calle de Bailén, waaraan het paleis gelegen is.

Mocht je met de auto naar het paleis willen reizen, dan kun je gebruik maken van de parkeergarage Aparcamiento Plaza España, of Parking Cuestra de San Vicente. Beide parkeergelegenheden zijn achter het paleis gelegen, op circa 5 tot 10 minuten lopen van de ingang hiervan. Houd er rekening mee dat het erg druk kan zijn in de stad. Verstandiger is het dan ook om per openbaar vervoer te reizen.

Overige belangrijke informatie

Door de omvang en rijke historie van het Koninklijk Paleis in Madrid, kan het de moeite waard zijn om een gids te boeken. Je kunt Koninklijk Paleis Madrid tickets met gids eenvoudig vooraf online reserveren. Zo hoef je niet in de rij te staan en ben je verzekerd van een rondleiding! De rondleidingen starten om 8.30 en 14.45 en duren ongeveer 90 minuten. Houd er rekening mee dat je met deze tickets geen toegang hebt tot de tuinen van het paleis. De rondleidingen worden in het Engels en Spaans aangeboden.

Het Koninklijk Paleis van Madrid is dagelijks van 10 tot 20 uur geopend. Met name tussen 12 en 14 uur kan het erg druk zijn in het paleis. Houd hier rekening mee tijdens je bezoek! Rondom het paleis zijn verschillende leuke eettentjes te vinden om bij te komen van alle indrukken, die je binnen het paleis hebt opgedaan.