Museum Madrid

Museum in Madrid bezoeken: welke mogelijkheden heb je?

In het hart van Spanje ligt haar hoofdstad en met ruim 3,2 miljoen inwoners tevens grootste stad, Madrid. Jaarlijks trekken duizenden Nederlandse toeristen richting deze stad, om te genieten van de vele bezienswaardigheden die de stad je te bieden heeft. Madrid ontstond in de 9e eeuw, ver na het ontstaan van vele andere Spaanse steden. Dit kwam onder meer door het feit, dat het huidige hart van Spanje niet aan het water gelegen was. Ook lag het huidige Madrid niet aan een belangrijke handelsroute, waardoor het voor handelaren ongunstig was om hier een stad op te bouwen.

Het was de emir van het Arabische rijk Al-Andalus, Mohammed I van Córdoba, die het ontstaan van Madrid inluidde met de bouw van een groot paleis. Dit paleis werd op de plek gebouwd, waar tegenwoordig het Palacio Real van Madrid staat. Naast het paleis werd hier ook een citadel gebouwd, die de naam al-Mudaina droeg. Circa 100 jaar na de opbouw van de citadel, werd deze veroverd door Alfons VI van Castilië. Hij maakte van de citadel een kerk, die hij de Almudena-kathedraal zou gaan noemen, vernoemd naar de Maagd Almudena. Kort na de komst van Alfons VI van Castilië kreeg Madrid haar stadsrechten, in 1123.

Periode van verwoesting en burgeroorlogen

De stad zou tot diep in de 15e eeuw bewoond worden door de Moren en Sefardische Joden. Rond de 15e eeuw kreeg de stad met een hevige brand te maken, als gevolg waarvan de stad herbouwd moest worden. Deze taak nam Hendrik III van Castilië op zich. Zelf zou hij nooit in Madrid wonen, maar vestigde hij zich in het nabijgelegen plaatsje El Pardo.

Richting de 20e eeuw kreeg Madrid, net als Spanje als geheel, regelmatig met burgeroorlogen te maken. Mede door de strijd die tegen koning Karel I en diens zoon Filips II werd gestreden. Opvallend was dat Filips II veel van de belangrijkste bestuursorganen toen al naar de huidige Spaanse hoofdstad had verplaatst. Zo won Madrid steeds meer aan macht en werd het langzaamaan de belangrijkste stad in Spanje.

Bezienswaardigheden in Madrid

Madrid kent tegenwoordig een groot aantal bezienswaardigheden. De meest bekende hiervan zijn het Koninklijk Paleis van Madrid, ook wel het Palacio Real, het Retiropark en de verschillende musea. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Paseo del Prado, waar zich binnen een straal van één kilometer drie wereldberoemde musea bevinden, namelijk: het Prado Museum, het Reina Sofia museum en Museo Nacional Thyssen-Bornemisza. Niet voor niets, dat de Paseo del Prado ook geregeld de Paseo del Arte wordt genoemd. Door voor de Paseo del Arte Card te kiezen, kun je deze drie musea met een kaart bezoeken.

Wanneer je met kinderen naar Madrid gaat, zijn ook het natuurwetenschappelijk museum, of het wassenbeeldenmuseum het bezoeken waard! Zo kun je kinderen toch nog cultuur snuiven, zonder enkel naar schilderijen te hoeven kijken.