Museum Madrid
Museum in Madrid bezoeken: welke mogelijkheden heb je?
In het hart van Spanje ligt haar hoofdstad en met ruim 3,2 miljoen inwoners tevens grootste stad, Madrid. Jaarlijks trekken duizenden Nederlandse toeristen richting deze stad, om te genieten van de vele bezienswaardigheden die de stad je te bieden heeft. Madrid ontstond in de 9e eeuw, ver na het ontstaan van vele andere Spaanse steden. Dit kwam onder meer door het feit, dat het huidige hart van Spanje niet aan het water gelegen was. Ook lag het huidige Madrid niet aan een belangrijke handelsroute, waardoor het voor handelaren ongunstig was om hier een stad op te bouwen.
Het was de emir van het Arabische rijk Al-Andalus, Mohammed I van Córdoba, die het ontstaan van Madrid inluidde met de bouw van een groot paleis. Dit paleis werd op de plek gebouwd, waar tegenwoordig het Palacio Real van Madrid staat. Naast het paleis werd hier ook een citadel gebouwd, die de naam al-Mudaina droeg. Circa 100 jaar na de opbouw van de citadel, werd deze veroverd door Alfons VI van Castilië. Hij maakte van de citadel een kerk, die hij de Almudena-kathedraal zou gaan noemen, vernoemd naar de Maagd Almudena. Kort na de komst van Alfons VI van Castilië kreeg Madrid haar stadsrechten, in 1123.
Periode van verwoesting en burgeroorlogen
De stad zou tot diep in de 15e eeuw bewoond worden door de Moren en Sefardische Joden. Rond de 15e eeuw kreeg de stad met een hevige brand te maken, als gevolg waarvan de stad herbouwd moest worden. Deze taak nam Hendrik III van Castilië op zich. Zelf zou hij nooit in Madrid wonen, maar vestigde hij zich in het nabijgelegen plaatsje El Pardo.
Richting de 20e eeuw kreeg Madrid, net als Spanje als geheel, regelmatig met burgeroorlogen te maken. Mede door de strijd die tegen koning Karel I en diens zoon Filips II werd gestreden. Opvallend was dat Filips II veel van de belangrijkste bestuursorganen toen al naar de huidige Spaanse hoofdstad had verplaatst. Zo won Madrid steeds meer aan macht en werd het langzaamaan de belangrijkste stad in Spanje.
Bezienswaardigheden in Madrid
Madrid kent tegenwoordig een groot aantal bezienswaardigheden. De meest bekende hiervan zijn het Koninklijk Paleis van Madrid, ook wel het Palacio Real, het Retiropark en de verschillende musea. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Paseo del Prado, waar zich binnen een straal van één kilometer drie wereldberoemde musea bevinden, namelijk: het Prado Museum, het Reina Sofia museum en Museo Nacional Thyssen-Bornemisza. Niet voor niets, dat de Paseo del Prado ook geregeld de Paseo del Arte wordt genoemd. Door voor de Paseo del Arte Card te kiezen, kun je deze drie musea met een kaart bezoeken.
Wanneer je met kinderen naar Madrid gaat, zijn ook het natuurwetenschappelijk museum, of het wassenbeeldenmuseum het bezoeken waard! Zo kun je kinderen toch nog cultuur snuiven, zonder enkel naar schilderijen te hoeven kijken.
Prado Museum
Het Prado Museum is een van de grootste en meest bekende musea in Madrid, welke gevestigd is in een oud kasteel! Het museum werd al in 1819 geopend en is nog steeds razend populair, met jaarlijks een kleine 3 miljoen aan bezoekers. In het Prado in Madrid vind je meer dan 1.500 verschillende kunstwerken, die veelal onderdeel zijn geweest van de voormalige Spaanse koninklijke kunstcollectie. Naast de 1.500 schilderijen die aan het publiek worden getoond, beschikt het museum in Madrid over een collectie van in totaal 5.000 tekeningen, 2.000 prenten, 1.000 munten en medailles, 700 beelden en nog eens 2.000 voorwerpen van toegepaste kunst. Er worden regelmatig nieuwe tentoonstellingen aangeboden aan bezoekers.
Bekende werken in het Prado Museum


Wanneer je het Prado Museum bezoekt, zal je al snel merken dat de kunst sterk uiteenlopend is. Het Museo del Prado bevat kunstwerken uit de periode tussen de 12e en 19e eeuw. Bekijk bijvoorbeeld de prachtige schilderijen van Velázguez, die zijn kunst ten tijde van de Gouden Eeuw maakte. Een bekend schilderij van Velázguez is onder meer “De overgave van Breda”, wat tussen 1634 en 1635 werd geschilderd. Ook de kunst van Spanjaard Goya is het bekijken waard! Zijn kunst wordt gekenmerkt door een vaak sombere, psychologisch geladen stijl. Een bekend werk van Goya is “De naakte Maja”, of de “Beschieting op 3 mei 1808 in Madrid”. Beide kunstenaars worden tot de meest vooraanstaande schilders uit hun tijd gezien door Spanjaarden.
De schilderijen zijn niet alleen door Spaanse kunstenaars gemaakt, maar ook door schilders uit andere Europese landen. Zo vind je binnen het Del Prado werken van Westerse schilders als Rembrandt, Bruegel, van Dyck en Rubens. Breng hierbij zeker een bezoek aan het drieluik Tuin der Lusten, wat door Jheronimus Bosch (vaak ook Jeroen Bosch genoemd) werd geschilderd. Deze Jeroen Bosch tentoonstelling in Madrid bevat tal van hallucinerende verwijzingen naar de tijd van het hedonisme. Daarbij wordt vaak gesuggereerd, dat het kunstwerk waarschuwt voor de verleiding van genotzucht.
Ligging van het Prado Museum
Het Prado Museum is aan de centraal gelegen Paseo del Prado gevestigd. Binnen een straal van een kilometer vind je hier ook twee andere bekende musea in Madrid, namelijk: het Reina Sofia museum en Museo Nacional Thyssen-Bornemisza. Buslijnen 10, 14, 27, 34, 37, 45, N9, N10, N11, N12, N13, N14, N15, N17 en N25 stoppen voor de deur van het museum, bij de halte Museo Del Prado. Mocht je buslijn N26 hebben genomen, dan kun je uitstappen bij halte Neptuno. Vanaf deze bushalte is het ongeveer vijf tot tien minuten lopen naar de ingang van het Prado Museum. Ga bij de rotonde naast de bushalte rechtsaf en volg de Paseo del Prado.
Achter het Prado Museum is de Botanische tuin van Madrid, het Real Jardin Botanico, gelegen. Hier kun je heerlijk tot rust komen na een bezoek aan het museum! Dit is tevens een zeer geschikte plek om te picknicken.
Overige belangrijke informatie
Je kunt het Prado Museum in Madrid dagelijks bezoeken van 10 uur ’s ochtends tot 20 uur ’s avonds. Op zondag sluit het museum een uur eerder, om 19 uur. Houd er rekening mee dat het museum vanaf een half uur voor sluitingstijd geen nieuwe bezoekers toelaat. Door de omvang van het museum is het echter verstandig om hier ruim de tijd voor te nemen! Het Prado Museum is ook met een rolstoel te bezoeken. Door de drukte tijdens de zomermaanden, kan het verstandig zijn om vooraf Prado Madrid tickets te kopen. Dit doe je eenvoudig online!
Reina Sofia Museum
Het Reina Sofia museum, ook wel het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia genoemd, werd in 1986 geopend en is vernoemd naar de Spaanse koningin Sofía. Hiermee behoort dit bekende museum tot de groep met relatief jonge musea in Madrid. Voorheen was er een 18e-eeuws ziekenhuis, het Hospital de San Carlos, in het huidige museum gevestigd. Twee jaar na de opening werd het Reina Sofia museum omgedoopt tot een nationaal museum van Madrid. In het Madrid museum vind je verschillende vormen van moderne en hedendaagse kunst. Dit maakt het Museo Reina Sofia in Madrid ook zeer geschikt voor een bezoek met kinderen!
Bekende werken in het Reina Sofia Museum
Guernica – Picasso
Binnen het Museo Reina Sofia vind je voornamelijk Spaanse kunst, waarvan het Guernica schilderij het meest bekende werk is. Dit kunstwerk werd gemaakt door Pablo Picasso en is het hoogtepunt van de permanent tentoongestelde werken binnen het moderne museum. Picasso is echter niet de enige schilder die werk aan deze permanente tentoonstelling toevoegde. Ook vind je hier verschillende werken van Salvador Dalí, waarvan je door heel Spanje kunst vindt. Voorheen werden veel van de werken in het Reina Sofia museum tentoongesteld in het Español de Arte Contemporáneo, wat inmiddels niet meer bestaat.
Het modern art museum in Madrid bevat in z’n totaliteit een kunstcollectie van 4.000 schilderijen, 3.000 tekeningen en circa 1.400 beelden. Deze kunstwerken werden ontwikkeld door schilders en beeldhouwers als Juan Gris, Joan Miró, Julio Gonzâlez, Eduardo Chillida, Pablo Gargallo en Jorge Oteiza.
Ligging van het Reina Sofia Museum
Het Reina Sofia museum in Madrid behoort samen met het Museo del Prado en het Museo Thyssen-Bornemisza tot de Triángulo del Arte, ook wel de “gouden driehoek” genoemd. De driehoek staat voor de drie musea die binnen een straal van een kilometer bij elkaar vandaan liggen. Dit maakt het heel eenvoudig om de drie bekendste musea in Madrid in een keer te bezoeken! Het museum is gevestigd aan de Calle de Santa Isabel.
Je komt het snelst bij het museum door de bus te nemen. Buslijnen 6, 59, 85 en N14 stoppen voor de deur van het museum bij halte Reina Sofia. Ook buslijn E1 stopt praktisch voor de deur, bij halte Atocha. Mocht je per trein naar het centrum van Madrid willen reizen, dan kun je uitstappen bij halte Madrid-Puerta de Atocha. Hiervandaan is het nog maximaal 5 tot 10 minuten lopen naar het Reina Sofia Museum. Dit doe je door de Calle de Méndez Álvaro naar rechts af te lopen en vervolgens de weg over te steken.
Overige belangrijke informatie
Je kunt het Reina Sofia museum van woensdag tot en met maandag bezoeken van 10 uur in de ochtend, tot 21 uur in de avond. Op zondag sluit het museum twee uur eerder om 19 uur. Houd er rekening mee dat er vanaf een half uur voor sluitingstijd geen nieuwe bezoekers worden toegelaten. Door de omvang van de kunstcollectie binnen dit moderne museum in Madrid, is het echter raadzaam om de tijd te nemen voor een bezoek aan het museum. Tussen 15 en 17 uur is het relatief rustig in het museum! Het museum is ook met een rolstoel goed te bezoeken. In de buurt van het Reina Sofia Museum zijn verschillende eettentjes te vinden.
Door de drukte in het hoofdseizoen, kan het verstandig zijn om Sofia museum Madrid tickets vooraf online te bestellen. Zo hoef je niet in de rij te staan.
Museo Nacional Thyssen-Bornemisza
Het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza is een museum in Madrid, welke in eerste instantie enkel een privé collectie bevatte. Het ging hierbij om de kunstcollectie van Heinrich Thyssen-Bornemisza, die deze tussen 1875 en 1947 heeft opgebouwd. Zijn zoon, Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza, zou de collectie tussen 1921 en 2002 verder uitbreiden. Het geld om in kunst te investeren kwam echter niet van Heinrich en zijn zoon, maar van grootvader Augst Thyssen. Hij is de oprichter van de ijzer- en staalfabriek Thyssen, die nog steeds operationeel is.
De kunstcollectie die door de familie Thyssen-Bornemisza werd opgebouwd behoorde samen met de kunstcollectie van de Engelse koningin tot de grootste kunstcollecties ter wereld. Lange tijd werd de collectie in het Zwitserse Lugano bewaard, waarna het uiteindelijk voor een deel aan de Spaanse staat werd verkocht.
Bekende werken in het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza


Het Thyssen museum in Madrid bevat onder meer werken van Rembrandt, Canaletto en Henri de Toulouse-Lautrec. Rembrandt schilderde in 1642 een zelfportret, welke gekenmerkt wordt door zijn donkere stijl. Het werk van Canaletto toont het bekende San Marcoplein in Venetië. Henri de Toulouse-Lautrec schilderde Yvette Guilbert, welke in 1893 klaar was. Naast deze bekende schilderwerken, bevat de collectie van Thyssen in Madrid werk uit de periode van de 13e tot en met de 19e eeuw.
Schilders die je in het nationaal museum Thyssen-Bornemisza zal vinden zijn onder meer Duccio (Italië, 13e-15e eeuw), Jan van Eyck (Vlaamse School, 15e eeuw), Hans Baldung (Duitse School, 16e eeuw), Jan Gossaert (Vlaamse School, 16e eeuw), Caravaggio (Europese barok), Francesco Guardi (18e eeuw), Goya (19e eeuw) en George Grosz (Duits expressionisme).
Ligging van het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza
Door zijn centrale ligging is het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken. Het museum ligt net als het Prado Museum in Madrid aan de Paseo del Prado. Ook het Reina Sofia Museum ligt heel dicht in de buurt van deze straat, waardoor je de drie bekendste musea van Madrid eenvoudig met elkaar kunt combineren.
Hoewel het normaliter erg druk is in Madrid, zou je per auto naar het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza kunnen reizen. Je kunt de auto in dit geval in de parkeergarage Parking Las Cortes parkeren, welke naast het museum ligt. Handiger is het echter om per openbaar vervoer naar de musea in Madrid te reizen. Neem buslijn 10, 14, 27, 34, 37, 45, N9, N10, N11, N12, N13, N14, N15, N17, N25 of N26 en stap uit bij halte Neptuno. Loop nu zo’n 100-200 meter noordwaarts om bij de ingang van het museum te komen.
Je kunt ook een halte eerder uitstappen, bij Banco de España, om een foto te maken bij Fuente de Apolo. Vanaf deze halte is het circa 5 tot 10 minuten lopen naar het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza. Enkel buslijnen 14, 27, 37 en 45 stoppen bij deze halte. Bij deze halte stopt ook metrolijn 2.
Overige belangrijke informatie
Het museum Thyssen in Madrid is dagelijks geopend vanaf 10 uur en maandags vanaf 12 uur in de ochtend. Op dinsdag tot en met zaterdag sluit het museum om 22 uur. Mocht je het museum op maandag of zondag willen bezoeken, houd er dan rekening mee dat deze al om respectievelijk 16 en 19 uur sluit. Vaak worden er geen bezoekers meer toegelaten vanaf een half uur voor sluitingstijd. Kies voor een bezoek tussen 15 en 17 uur, als je zo min mogelijk last wilt hebben van andere museumbezoekers.
Ook met een rolstoel kun je de privécollectie van Thyssen bezoeken. Het museum is rolstoeltoegankelijk. Om niet in de rij te hoeven staan voor het museum, kan het verstandig zijn om je tickets voor museum Thyssen in Madrid vooraf online te boeken.
Paseo del Arte Card
Madrid kent verschillende bekende museums! Het Prado Museum, het Reina Sofia museum en het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza zijn hier de beste voorbeelden van. Deze drie musea zijn onderdeel van de “gouden driehoek”, ook wel Triángulo del Arte genoemd. Dit hebben zij te danken aan het feit, dat de musea binnen een straal van een kilometer bij elkaar vandaan liggen. Het maakt het heel eenvoudig om de verschillende museums in Madrid op dezelfde dag te bezoeken. Begin op tijd aan deze culturele dag, want de musea hebben je een grote kunstcollectie te bieden! De Paseo del Arte Card geeft je het recht om de verschillende musea te bezoeken voor een lagere prijs, dan wanneer je de tickets los zou kopen.
Bekende werken in de musea van de Paseo del Arte Card
La maja desnuda – Goya
Door gebruik te maken van het Paseo del Arte ticket, kun je tal van bekende werken bekijken. De musea in Madrid hebben ieder een unieke kunstcollectie, bestaande uit tal van schilderijen, schetsen en beeldhouwwerken. Waar het Prado Museum de meest uiteenlopende kunstcollectie aanbiedt, richt het Reina Sofia museum zich voornamelijk op de Spaanse kunstenaars. In het Thyssen-Bornemisza museum in Madrid kun je een deel van de privécollectie van deze familie bekijken.
De meest bekende werken zijn “De overgave van Breda” (Velázguez, Prado Museum), “De naakte Maja” (Goya, Prado Museum), het “Guernica” schilderij (Picasso, Reina Sofia Museum), het zelfportret van Rembrandt (Thyssen-Bornemisza museum) en het drieluik Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch in het Prado Museum.
Ligging van musea voor de Paseo del Arte Card
Het Prado Museum en het Thyssen-Bornemisza museum zijn allebei aan de Paseo del Prado gelegen. Doordat er aan deze straat twee van de bekendste Spaanse musea gelegen zijn, wordt de straat vaak ook Paseo del Arte genoemd. De naam van deze tickets, de Paseo del Arte Card, refereert hieraan. Het Reina Sofia museum ligt aan de Calle de Santa Isabel, een uitloper van de Paseo del Prado.
Je kunt de verschillende musea het makkelijkst bereiken met het openbaar vervoer, om je niet met de auto in de drukte van Madrid te hoeven mengen. Per trein kun je naar de halte Madrid-Puerta de Atocha reizen. De gelijknamige halte, Atocha, is ook met metrolijn 2 te bereiken. Vanaf hier is het 5 minuten lopen naar het Reina Sofia museum en circa 10 tot 15 minuten naar de andere twee musea.
Het dichtst in de buurt van het Thyssen-Bornemisza museum en het Prado Museum kom je met buslijnen 10, 14, 27, 34, 37, 45, N9, N10, N11, N12, N13, N14, N15, N17 en N25. Stap uit bij halte Museo del Prado of halte Neptuno. Deze haltes zijn voor de deur van beide musea gelegen.
Overige belangrijke informatie
Alle musea die met de Paseo del Arte Card te bezoeken zijn, worden als rolstoelvriendelijk aangemerkt. Om in alle rust de verschillende kunstwerken te kunnen bekijken, is het raadzaam om al vroeg op de dag een bezoek aan de musea te brengen. Veel musea laten geen nieuwe bezoekers meer toe vanaf een half uur voor sluitingstijd.
In de omgeving van de verschillende musea vind je voldoende eetgelegenheden. De botanische tuin tussen het Prado Museum en het Reina Sofia museum is daarbij een ideale plek om even bij te komen van alle indrukken! Je bestelt de Paseo del Arte Card makkelijk online.
Koninklijk Paleis van Madrid
Het Koninklijk Paleis van Madrid bezoeken kan een welkome afwisseling zijn op de bezoeken aan de musea in Madrid. De Spanjaarden zelf noemen het Koninklijk Paleis het Palacio Real, welke nog steeds dienst doet als werkpaleis van de Spaanse koning. Een leuk weetje is dat dit paleis met een oppervlakte van maar liefst 135 duizend vierkante meter en 3418 verschillende kamers, het grootste koninklijke paleis ter wereld is! Het paleis werd al in de 9e eeuw gebouwd, destijds als fort binnen het islamitische koninkrijk Toledo.
Na een hevige brand in 1734 werd het fort afgebroken en vervangen door een nieuw paleis op dezelfde plek. Dit paleis werd in opdracht van Koning Filips V ontwikkeld en vormde de basis van het huidige paleis. Sachetti was de architect die het nieuwe paleis ontwikkelde.
Bekende werken in het Koninklijk Paleis van Madrid

In het Koninklijk Paleis in Madrid vind je verschillende bezienswaardigheden. Mede door het feit dat het paleis nog dienst doet als werkpaleis, zijn niet alle kamers te bekijken. Tijdens een bezoek aan het paleis kun je onder meer de Escalera principal, het grote trappenhuis, bekijken. Hier vind je een prachtige plafondschildering (Spanje betaalt Hulde aan Godsdienst en de Kerk) van Corrado Giaquinto. Ook de kroonzaal, salón del trono, en de gala-eetzaal, Comedor del Gala, zijn het bezoeken waard. In de gala-eetzaal vind je een plafondschildering van Anton Raphael Mengs. Ook in de ceremoniezaal, de Salón de Columnas, is zijn kunstschilderingen te bekijken. De Zeven Planeten van schilder Jacob Jonghelinck is hier het bekendste voorbeeld van.
Ligging van het Koninklijk Paleis van Madrid
Het Koninklijk Paleis van Madrid is gelegen aan de Calle de Bailén, welke het makkelijkste te bereiken is met de bus. Buslijnen 3, 148 en N16 stoppen praktisch voor de deur van het Koninklijk Paleis in Madrid. Stap hiervoor uit bij halte Palacio Real en loopt een klein stukje, circa 100 meter, in noordelijke richting.
Ook kun je het Koninklijk Paleis in Madrid per metro bezoeken. Metrolijnen 2, 5 en R stoppen bij halte Opera, waarvandaan het circa 10 tot 15 minuten lopen is naar het Koninklijk Paleis van Madrid. Loop hiervoor via de Calle de Vergara naar de Calle de Bailén, waaraan het paleis gelegen is.
Mocht je met de auto naar het paleis willen reizen, dan kun je gebruik maken van de parkeergarage Aparcamiento Plaza España, of Parking Cuestra de San Vicente. Beide parkeergelegenheden zijn achter het paleis gelegen, op circa 5 tot 10 minuten lopen van de ingang hiervan. Houd er rekening mee dat het erg druk kan zijn in de stad. Verstandiger is het dan ook om per openbaar vervoer te reizen.
Overige belangrijke informatie
Door de omvang en rijke historie van het Koninklijk Paleis in Madrid, kan het de moeite waard zijn om een gids te boeken. Je kunt Koninklijk Paleis Madrid tickets met gids eenvoudig vooraf online reserveren. Zo hoef je niet in de rij te staan en ben je verzekerd van een rondleiding! De rondleidingen starten om 8.30 en 14.45 en duren ongeveer 90 minuten. Houd er rekening mee dat je met deze tickets geen toegang hebt tot de tuinen van het paleis. De rondleidingen worden in het Engels en Spaans aangeboden.
Het Koninklijk Paleis van Madrid is dagelijks van 10 tot 20 uur geopend. Met name tussen 12 en 14 uur kan het erg druk zijn in het paleis. Houd hier rekening mee tijdens je bezoek! Rondom het paleis zijn verschillende leuke eettentjes te vinden om bij te komen van alle indrukken, die je binnen het paleis hebt opgedaan.