Rijksmuseum Amsterdam

Rijksmuseum Amsterdam bezoeken?

Het Rijksmuseum werd al in 1800 opgericht en is een van de rijksmusea in Nederland. Ook het Vincent van Gogh Museum in Amsterdam en het Scheepvaartmuseum zijn hier voorbeelden van. In de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam vind je een breed aanbod aan werken van 17e-eeuwse Nederlandse schilders als Rembrandt, Vermeer en Hals. Het gebouw waarin het Nederlandse Rijksmuseum gevestigd is, werd ontworpen door de Nederlandse architect P.J.H. Cuypers.

Hoewel het merendeel van de kunstcollectie in het Rijksmuseum uit schilderijen bestaat, heeft het museum je veel meer te bieden. Zo vind je hier ook verschillende vormen van beeldhouwkunst en kunstnijverheid. Evenals dat je in deze kunstcollectie veel vindt over de Nederlandse geschiedenis. Denk aan oude wapens, vlaggen, gouden en zilveren voorwerpen, belangrijke documenten uit de Nederlandse geschiedenis, enzovoorts.

Bekende werken in het Rijksmuseum

Meest bekende werk uit het Rijksmuseum zal voor de meeste mensen de Nachtwacht zijn. Dit schilderij werd in 1642 geschilderd door Rembrandt van Rijn en heeft een formaat van maar liefst 363 bij 438 centimeter. Sinds 1808 behoort het schilderij tot de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Sommigen noemen het Rijksmuseum om deze reden ook wel het Rembrandt Museum. Ook Het Melkmeisje van Johannes Vermeer, Kindermoord te Bethlehem van Cornelis van Haarlem, Het drijvend veertje van Melchior d’Hondecoeter en Het Joodse Bruidje van Rembrandt van Rijn zijn bekende werken binnen het Rijksmuseum.

Ligging van het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is gelegen aan de Museumstraat 1 in Amsterdam, nabij het welbekende Museumplein. Op het Museumplein, wat een groot grasveld is, heb je de mogelijkheid om na je bezoek aan het Rijksmuseum uit te rusten van de indrukken die je in het museum opgedaan hebt! Naast het Rijksmuseum vind je ook het Stedelijk Museum van Amsterdam en het Van Gogh Museum aan het Museumplein. Doordat het erg druk is in de Amsterdamse binnenstad, is het verstandig om met het openbaar vervoer naar het museum te reizen.

Welke tram naar het Rijksmuseum?

Er zijn verschillende bus- en tramlijnen die richting het Rijksmuseum rijden. Neem vanaf Amsterdam CS tramlijn 2 of 5 en stap uit bij halte Hobbemastraat. Tram 5 zou je ook vanaf station Amsterdam-Zuid kunnen nemen. Kom je via station Sloterdijk? Neem in dat geval tram 12 en stap uit bij halte Concertgebouw. Ook kun je per metro naar het Weesperplein reizen en daar overstappen op tramlijnen 7 of 10, die je tot aan halte Spiegelgracht brengen. Vanuit deze halte is het nog enkele minuten lopen naar het Rijksmuseum.

Overige belangrijke informatie

De populariteit van het Rijksmuseum maakt dat hier vaak lange wachtrijen staan. Koop je Rijksmuseum tickets online om deze wachtrij over te kunnen slaan! Hoewel verschillende bekende musea in Amsterdam bij het Museumplein liggen, is het niet verstandig om meerdere musea op dezelfde dag te bezoeken. Zeker het Rijksmuseum is dermate groot, dat je in een dag vaak nog niet eens alles gezien hebt. Het museum is toegankelijk met een rolstoel.

Rijksmuseum openingstijden

Het Rijksmuseum is dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur geopend. Wees op tijd, zodat je in alle rust de verschillende werken binnen het Rijksmuseum kunt bekijken! Met een museumjaarkaart krijg je gratis toegang tot het Rijksmuseum in Amsterdam.

Rijksmuseum Tickets